“Ik oefen om nog zo lang mogelijk thuis te wonen.”

Vallen, opstaan én doorgaan! Erik-Peter van Velsen uit Heerde weet er alles van. Hij liep in 1999 op 27-jarige leeftijd traumatisch hersenletsel op bij een auto-ongeluk. Het veranderde zijn leven in één klap. “Pas na een jaar intensief revalideren kon ik weer lopen met een stok.” 

Erik-Peter van Velsen met fysiotherapeute Iris Hoekstra.

In 2003 volgde een tweede auto-ongeluk dat het trauma opnieuw naar boven bracht. En hem terug bij af. Erik-Peter: “Ik moest alles opnieuw leren.” Het werd echter niet meer zoals het was. “Ik kwam niet verder dan lopen met behulp van een rollator.” Iets waar de voormalig hypotheekadviseur nu direct voor zou tekenen. “Ik heb in 2016 na de zoveelste valpartij het advies gekregen om de dingen zittend te doen. Mijn artsen vonden het niet meer verantwoord dat ik liep. Sindsdien zit ik in een rolstoel.” 

Hoe ga je om met zo’n ingrijpende verandering? “Dat was niet gemakkelijk. Werken was mijn hobby. Dat viel ineens weg. Je hebt echter geen keuze. Je móet het accepteren.” Zat je bij de auto-ongelukken zelf achter het stuur? “Nee, ik reed beide keren mee.” Na een korte stilte: “Als je me op 25-jarige leeftijd had gezegd dat ik in een rolstoel terecht zou komen, had ik gezegd ‘maak er dan maar een eind aan’. Maar het leven heeft zulke mooie momenten. Ik heb het leren waarderen. Zelfs zoals ik het nu beleef.”

Zijn dagen vult hij naast muziek luisteren en computeren met revalideren. “Ik word begeleid door fysiotherapeute Iris Hoekstra van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. Zij is gespecialiseerd in neurorevalidatie en het behandelen van mensen met niet aangeboren hersenletsel. We oefenen tweemaal per week alledaagse bewegingen waarbij ik de heupen en voeten moet draaien, zoals bij het opstaan en gaan zitten. Daar heb ik moeite mee. Verder doen we oefeningen zoals het doorbewegen van mijn spastische arm om de spierspanning te verminderen. Ik heb een tijdje geen hulp gehad omdat ik zogezegd uitbehandeld was. Ik ging toen snel achteruit. Het is fijn dat ik nu begeleid word door Iris. Ik ben echt blij met haar! Ze stimuleert me enorm.”

Niet dat Erik-Peter gestimuleerd moet worden. “Ik weet waarom ik oefen: om nog zo lang mogelijk thuis te wonen en zelfredzaam en mobiel te blijven. Daarom doe ik ook krachtoefeningen en ga ik tweemaal in de week naar de sportschool. En ik oefen thuis met een speciale bewegingstrainer, een MOTOmed. Dat wat ik nog kan, wil ik graag zo lang mogelijk behouden.” Tevreden: “Iris helpt me daarbij.” 

Wilt u weten wat de specialisten van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde voor u kunnen betekenen? Wij houden iedere maandag van 18.00 tot 19.00 uur een gratis inloopspreekuur voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Een ervaren fysiotherapeut bekijkt de klacht en geeft geheel vrijblijvend advies wat u het beste kunt doen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Zie de advertentie elders in deze krant of kijk op www.fysioheerde.nl.

Top